tapaniruokanen Suomi selviytyy

Äiti Teresan talousteoria

Ajattelu lähtee usein siitä, ”millaiset elämän edellytyksen tarjotaan” – siis kuka tarjoaa? Miten miljoona vähempiosaista voidaan saada mukaan yhteiskuntaan, toteuttamaan oman elämänsä sisältöä, antamaan panoksensa, vaikka vähäisen? Miten luodaan yhdessä viranomaisen ja vapaaehtoistahojen, mutta myös markkinoiden kanssa maailma, jossa on paikka jokaisella – ja mahdollisuus tehdä työtä?

Holhous on ihmisarvoa alentavaa ja avustus äärimmäinen keino. Äiti Teresa opetti minulle Kalkutassa: meidän on aamuisin, ennen kuin lähdemme Kalkutan kadulle kohtaamaan köyhiä, rukoiltava, että olisimme sen arvoisia että voimme auttaa puutteessa olevia veljiämme ja sisariamme, jotta he voiivat nousta jaloilleen ja kulkea itse. Tämä on minun talousteoriani: ihmisen täytyy saada kulkea itse ja jokaista ihmistä pitää kohdella arvokkaana subjektina, ei vain huollon kohteena, meidän hyväntahtoisuutemme objektina. Me kyllä autamme (=yhteiskunta, järjestöt, lähimmäiset, mutta myös markkinat) maahan sortuneen jaloilleen, jotta hän voi kulkea itse, pystypäin, ihmisen kaikilla oikeuksilla ja velvoilisuuksilla varustettuna huolimatta puutteistaan verrattuna keskivertoon. Kun "autamme" , luomme edellytyksiä erilaisille ihmisille rakentaa itse omaa onneaan, tulla toimeen tässä maailmassa.

Oletteko huomanneet kuinka köyhissä maissa kaikki ovat kauppiaita, vaikka myytävänä olisi vain yksittäisiä savukkeita? Se kertoo, että ihminen tietää, miten päästä eteenpäin. Ei nojautumalla hyväntahtoiseen holhoukseen vaan pääsemällä siitä irti. Tätä ajattelua vastaan on se vallitsevan ajattelun hegemonia, joka on tehnyt meistä kaikista huollon kohteita. Siksi Suomi on sortumassa. Näin ei voi jatkua, näin ei voi pilkata ihmisarvoa. Nuorena reportterina tein juttuja ja kirjankin sosialistista maista, joissa ei ollut tavaraa - paitsi mustassa pörssissä. Ihmiset tiesivät, miten selviytyä edes jotenkuten, kun yhteiskunta oli ottanut kaikki ohjaukseensa. Ihmiset tarvitsevat vapautta, eivät holhousta, kuten koko Suomi tarvitsee. Ajattelutapaa on muutettava, käännettävä 180 astetta. Meillä jo häivähti tämä vapauden tuuli irrottautuessamme viime lamasta 1990-luvulla, mutta sitten se katosi kansainväliseen talouskriisiin. Suomi tarvitsee taas startin.

Tästä syystä korostan työtä, vaikka vähäistä, ja perustuloa/negatiivista tuloveroa auttamiskeinona siihen. Ihminen nousee jaloilleen, pääsee antamaan panoksensa markkinoiile, on pian osa toimivaa yhteiskuntaa. Näin tämä joukko alkaa pienetä, vaurastua, voida hyvin. Tämä on nähty jo tapahtuvan Aasiassa ja pian se tapahtuu Afrikassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Aamen.

Kauppias saa leipää pöytään vain palvelemalla ihmisiä mahdollisimman hyvin. Ihmisten palvelusta saavat leipänsä myös hyväntekeväisyysjärjestöjen ja sosiaalipuolen työntekijät. Jälkimmäisten ei vain tarvitse tehdä tiliä asiakkailleen.

Oikein loistavaa Lauantai-aamua kaikille Suomen kaupparatsuille.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

No, sivuseikkana, mutta kuitenkin: Sosiaalialan palveluissa maksava asiakas on kiistämättä useinmiten eri taho kuin itse palvelun saava asiakas, mutta maksava "asiakas" (yleensä joko kunta tai RAY) saa ja vaatii yleensä/aina monenmoista raporttia toiminnasta. Että ei sekään raha ilman raportointia tule, eikä pidäkään tulla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Äiti Teresa on hyvä ohjenuora Kakolle ja sen kannattajille. Hän totesi, että valtion hoitama sosiaaliturva on vastoin Jumalan tahtoa, sillä jos kukaan ei ole köyhä, ihmiset eivät voi enää tehdä heille hyviä tekoja päästäkseen taivaaseen, saadakseen hvyän omantunnon.

Köyhyys on hyväntekeväisyyden perusedellytys, kuten Teresa totesi.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Hyviä pointteja. Nähdäkseni usein juuri "perussuomalaiset" - ei välttämättä puoluekannaltaan, mutta mentaliteetiltaan - ovat juuri tällaisia tosielämän mikroyrittäjiä: kalakauppiaita, torikauppiaita, jne. jne. Tosimiehiä ja naisia, jotka saalistavat reippain toimin elannon maailmalta perheilleen maalaisjärkeä ja käsiä käyttäen. Kunnia heille siitä!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Aivan. Paradoksaalista onkin, että nämä suoraselkäiset yksityisyrittelijät ovat pohjattoman kateellisia niille, joiden elämä on syystä tai toisesta mennyt täysin ruvelle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ruokasen blogi kannattaa lukea todella tarkasti, ja juuri niin, kuin se on kirjoitettu.

Tämän Kakon eduskuntavaaliehdokkaan kirjoitus kertoo, että hänen mielestään Suomen pintuloiset ja köyhät eivät ole tarpeeksi köyhiä, ja että asiaan pitää puuttua, tilanne "korjata".

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Äiti Teresan talousteoria oli kaveerata tyrannien ja rikollisten kanssa, kerätä heiltä ja hyväntahtoisilta hölmöiltä rahat sekä perustaa niillä muutama kuppainen sairaala. Suurin osa varoista meni järjestön omien toimipaikkojen ja nunnakoulujen rakentamiseen Yhdysvalloissa.

Mika Rantanen

Hannu, nyt et kyllä lainkaan tiedä mistä puhut. Äiti Teresa teki varmasti paljon enemmän hyvää kuin sinä itse olet koskaan tehnyt. Lue vaikka hänestä tehty elämäkerta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ehkä teki, mutta nähtävästi sinäkään et tiedä hänestä kovin paljoa. Lue sinä vastapainoksi vaikka Cristopher Hithcensin Missionary Position -kirja.

Ehkä teki hyvääkin, mutta se ei korvaa kaikkea. Samaa hehkutusta kuin Gandhista, joka tosiasiassa oli täysi rasisti.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Kuunnelkaa tarkalla korvalla IMFn, Monsanton, Naton sekä meidän pikkupappiemme Wahlroosin, Vartiaisen, Stubbin ja Sipilän talousteoreettista numeromagiaa, niin maailma pelastuu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tervetuloa politiikkaan. Monelta kantilta maailmaa nähneitä ja kokeneita tarvitaan "siltarumpu"- ajattelun vastapainoksi; joka sekin on toki tarpeen. Hyvä kirjoitus.

Jenni Martin

Köyhissä maissa kaikki eivät ole kauppiaita.
Köyhissä maissa kaikki ovat _kaupustelijoita_.

Kauppiaalla ja kaupustelijalla *on* eroa. Onko kukaan huomannut kiinnittää huomiota kyltteihin, jossa lukee "Kaupustelu ja kerjääminen kielletty"?

Kari Savinen

Ruokasen blogista Äiti Teresa- jutun on paras jättää kommentoimatta, muuten kuin että hyvä on jos joku kokee tehtäväkseen auttaa muita "kun autat muita autat samalla itseäsi"

Toinen juttu oli huomio -90 luvun lamasta, jonka Suomi selvitti, mutta nyt kansainvälinen talouskriisi on lamaan.
Suomi tarvitsee hänen mukaansa uuden startin.

-90 luvun alun lamaan palatakseni ja siitä selviämiseen oli kokonaan se, että syntynyt lama koski ainoastaan Suomea ja isoa naapuriamme, jonka kanssa oli tehty paljon tavaranvaihtoon perustuvaa kauppaa.

Suomi selvisi ainoastaan sen takia, että muu eurooppa ei ollut lamassa, ja tästä johtuen uusia vientikohteita oli helppo löytää.
Lisäksi meillä oli valuutta etu.

Kysyisinkin Ruokaselta, että mikä on se uusi startti jonka Suomi nyt on saamassa "jostain" ?
Kätemme on sidottu yhteiseen rahaan ja muiden omiksi ottamat velat realisoituvat vääjäämättä ?

Pitäisi olla jotain konkreettista pelinavaukseksi, mikä se uusi startti olisi?
Vai tupakkiako tässä laitetaan työttömät myymään ?
Kuinkas ne maahanmuuttajat, mitä he tekisivät ?

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Jos kaikki työttömät saataisiin työllistettyä tupakan ja viinan myyjiksi perustuntipalkalla valtio säästäisi ainakin pari miljardia ja tienaisi tupakka-ja viinaverotuloja satoja miljoonia. Pitkässä juoksussa vältettäisiin eläkepommin laukeaminen, koska eläkkeitä tarvitsisi maksaa vain muutaman vuoden nopeasti harvenevalle joukolle ja parhaassa tapuksessa ei ollenkaan.

Maahanmuuttajat työllistettäisiin siivoamaan tupakan tumppeja, keräämään tyhjiä pulloja ja tölkkejä, ja tekemään myös kaiken tuottavan työn tehtaissa ym, joissa kantasuomalaiset tulevina vuosina kokoontuvat tupakkatauolle ja viinaa ryyppäämään.

Kari Savinen

Joten töitä kyllä löytyy..
Toisaalta maahanmuuttajat, jotka ovat tummempi-ihoisia, sopisivat hyvin harmaan talouden työryhmään kyttääjiksi, koska sulautuisivat hyvin harmaaseen taustaan...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ja samanaikaisesti Ruokasen edustama poliittinen suuntaus haluaa kieltää kerjäämisen ja kaupustelun.

Aivan yhtä fiksua kuin ajaa opintotukien rajoittamista yhteen tutkintoon ja samanaikaisesti lisätä työelämän joustavuutta.

Kokoomus on suo siellä, vetelä täällä -puolue. Tasa-arvoinen hyvinvointiyhteiskunta on sille kauhistus.
.

Pekka Pylkkönen

Vasemmisto on kuin pikkuteini joka saa ensimmäistä kertaa taskurahaa kuukauden elämistä varten. Ekana päivänä rahat poltetaan muotitietoisten vaatekaupoissa ja seuraavana päivänä itkeä pillitetään.

Vasemmiston päämäärä on ajaa koko Suomi köyhyyteen, henkiseen tylsyyteen ja laiskuuteen. Tämä on selvää sillä silloin riittää heitä äänestäviä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Varsinainen ajatusten Tonava...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Aivan oikein, suomalaiset kerjäävät yhteiskunnalta Ruokasen mielestä.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Suosittelen Tapani Ruokaselle ja kommentoijille edesmenneen journalistilegenda Christopher Hitchensin kirjaa The Missionary Position: Mother Teresa in Theory and Practice (1995).
Kirja tarjoaa Ruokasen kirjoituksesta poikkeavan näkökulman Äiti Teresaan ja tämän harjoittamaan köyhyyden palvontaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Miksi yrityksille annetaan tukiaisia? Esimerkiksi tuulivoima toimii pelkästään tukiaisten (veronmaksajien rahat) turvin. Maatalous, myös isot yksiköt saavat suuret tukiaiset. Maataloustukiaiset ovat ymmärrettäviä, mutta tukiaisia pitäisi antaa pelkästään pienille perhetiloille, ei suurille tehdasmaisille yrityksille, jotka selviäisivät omin päin. Monet muutkin suuryritykset saavat valtiontukia ties mihin.

Tuet vääristävät pahasti kilpailua ja aiheuttaa epäoikeudenmukaisia tilanteita. Tukien takia paras yritys ei välttämättä pärjää kilpailussa. Tuskin valtio pystyy etukäteen arvioimaan yrityksen potentiaalia. Ammattisijoittajat ja pankit ovat parempia näissä asioissa. Yritystuet myös passivoivat, ei kannata kehittää yrityksen toimintaa/tuotetta kun rahaa tulee ilmaiseksi

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Tuki- ja tulonsiirtoviidakko on mennyt aivan äärimmilleen. Taisipa kirjoittaja aikoinaan eräissä presidentinvaaleissa asettua jonkinlaisin uskonnollisin perustein kakunjakoideologiaa edustavan puolelle kakkua kasvattavaa vastaan. Ei siinä mitään-ihan fiksuja kaikki mutta ne ihme ideologiat.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Viisasta viestiä. Asia on niinkin yksinkertainen, että kansakunnat vaurastuvat vain työtä tekemällä ja köyhtyvät sitä tekemättä.

On kansantaloudellisesti kestämätöntä, että osa työvoimasta ei tee työtä. Politiikka on sitä varten, että ratkaistaan, millä keinoilla kaikki saataisiin tekemään työtä. Itse kannatan vastikkeellista eli osallistuvaa sosiaaliturvaa tai vaikkapa kansalaispalkkaakin, kunhan se toteutetaan kaikkien osapuolten kannalta reilusti. Mikä ei ole mahdotonta.

Kirsti Hermunen

Eiliseltä: "... vanhukset, lapset/äidit ja morsiamet/ teill on turvattu lies/ niin kauan kuin on pystyssä yksikin mies/... "
Eilen kunnioitettiin sitä yhteistä yritystä puolustaa 'kotia, uskontoa ja isänmaata'. 1990-luvun 'taloudellinen' lama tai 'väärälle valuutalle' rakennetun paljastuttua tyhjäksi, auttoi monia ymmärtämään 'ihmissuhteiden ja perhesuhteiden' merkityksen, rakkauden merkityksen: että häntä rakastetaan - ja hän rakastaa. Äiti Teresa uskoi rakkauteen, olen kuullut sanotun, luettuna.
Kotia,uskontoa ja isänmaata ei ole,jos sitä ei tee. Jos ei sisäisesti rakenna. Sisäisellä ja käytännön työllä. Osallisuuden kokemus tulee työtä tekemällä, oman osuutensa tekemisellä. Me rakennamme itseämme aivan alusta alkaen, alkukodista (äidin ja isän suhteesta) omille jaloille ja omaa kutsumusta (sisäisestä noussutta) seuraamaan.
Koditon, 'isää vailla oleva', osaton on onneton kaikkialla. - Luulisin jo ihmisten tajuavan, että 'raha' ei ole arvo ("bittejä avaruudessa), ostovoima ei ole voimaa eikä kuluttaminen mitään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Just... jos meillä ei olisi toisiamme, ei meillä olisi mitään... tämä on yhteiskunnan perusta. Blogistille sen veran, että kuvaat Äiti Teresalla sellaista sosiaalityön kokonaisuutta kuin on empowerment... se toimii vain kun on noususuhdanne ja työvoimapula... tai sitten se itsessään luo noususuhdanteen, kunhan lakkaamme käsittelemästä huono-osaisiamme sairaina yksilöinä, jotka tarvitsevat joitain pillereitä pärjätäkseen...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Harmi, että tämäkään blogisti ei halua keskustella meidän tavallisten ihmisten kanssa. No kun kerran on Kokoomuksen ehdokas, niin kuvittelee varmaankin olevan parempi osainen eikä tarvitse alentua tänne rahvaan pariin...

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Onhan se kuitenkin hienoa, että osallistuu edes avaamalla keskustelun.

Siksi toisekseen tämä US:n blogikeskustelu osallistujineen on nettikeskustelijoiden vielä "ekaluokkaa" siinä, että suurin osa kommenteista on primitiivistä vastaanväittämistä. Se on sinänsä harmi, koska alusta on erinomainen. Nyt tarvitaan enää osallistujien kehittymistä ja kyllähän sekin vielä tapahtuu.

En ihan päässyt kärryille siitä, mistä halusit itsekään keskustella Ruokasen kanssa. Mutta murjottaminen ihan varmuuden vuoksi on osa tätä varttuneemman väestön sopeutumista nettiaikaan.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#26 Jussi

Eikös kunnon keskusteluun kuulu myös vastaväitös? Jos kukaan ei ole erimieltä, niin sehän on vain joutavaa hölinää. Ajanvietettä tai lörpöttelyä. Varsinaisen asian kannalta mappikuutos tavaraa.
Itse olen jo kehitykseni huipulla 75v. Ja aikojen saatossa moneen kertaan sopeutettu. Mutta ihan kokonaan joo joo mieheksi en taida taipua, kankeaksi tulleen selkäni johdosta.
Etkö Jussi huomannut miksi Kari murjottaa? Minä voin sanoa, vaikka näköni onkin huonontunut ja lukemisen ymmärtäminen ei aina ole balanssissa. Kari kuten minäkin murjottaja kaipaisin edes jonniinlaista vastakaikua Ruokaseltakin. Syntyy nimittäin tunne, että "korkealta" tasolta heitetään kuin luu meidän hyeenamaisten kommentoijien kaluttavaksi.
En kyllä jaksa uskoa, että nettiaika sopeutuuu ikinä kritiikittömäksi joskus vähän yxinkertaiseksikin joo jooksi.
No niin hölinää tämäkin kommenttini on, koska ei ole kannanotto varsinaiseen blogistin asiaan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Tätä juuri tarkoitin, on täällä kyllä myös ehdokkaita, jotka keskustelevat myös aktiivisesti. Tämänkin blogikirjoituksen pääasia on mielipide ja sitä ei pidä nähdä oikein väärin näkökulmasta ja jos yleensä esittää mielipiteen, niin onhan se hyvä myös perustella asiaansa. Asian voi myös nähdä siten, että juttu on kirjoitettu toimistolla ja jaetaan vain sopivien kasvojen kera, ainakin Kokoomuksen puolella kommentointi on itse blogistin toimesta vähäistä.

Jouni Peltoniemi

Siksi ne onkin köyhiä maita.

Esko Kotilainen

No Ruokanen,jos ajat asiaa että saan myydä vapaasti savukkeita kadulla,ja myydä pontikkaa.Kaikki olen joko itse hankkinut tai valmistanut mahdolliseman pienillä kustannuksilla.En edes pyydä vähennysoikeutta materiaalikustannuksista,enkä edes matkavähennystä.Yhtä asiaa kuitenkin toivoisin sinulta,koska pienestä elääkeestani kuitenkin veroa viedään,ja sinä haluisit verot alas,niin saisinko pyytää että ajaisit myös verovähennys kelpoiseksi vapaaehtoista yksityistä ulkomaantukea.Minulla menee nigerialaisiin naisiin aika iso osa eläkkeestäni.Jos nämä asiat saat läpi eduskunnassa,niin äänestän sinua.Voitko sen luvata.Eikös tämä ole juuri mitä kannustat yksityisyrittäjille.Jos muutat lait ,niin varmasti kansa pärjää.

Toimituksen poiminnat